Prijava

Vijesti

 Zlato iz smeća

19. lipnja 2008.
Početna stranica

Alkemija je zakazala, no postrojenja za recikliranje kompjutorskih i telekomunikacijskih otpadaka su uspjela. Iz smeća izvlače tone dragocjenih materijala, uključujući i zlato.


Iz elektronskog otpada poput mikročipova, u kojima se nalaze zanemarive količine plemenitih metala, poduzetni reciklatori iskopali su tone zlata. Iako je količina zlata u svakom pojedinom komadu otpada minorna, količina odbačene elektronike je ogromna pa se potraga za zlatom ipak isplati.


 

Zahvaljujući modernoj tehnologiji mnoge tvrtke za recikliranje izvlače dragocjene metale. Primjerice, prema pisanju lista Il Messaggero, jedna tvornica u gradu Arezzu, u Italiji, dobiva otpad iz različitih dijelova svijeta i izvlači iz njega zlato, srebro i druge dragocjene elemente.

Predmeti koji donose dragocjene metale uključuju fotografski papir, staniol, mikročipove, odbačene kamere, kompjutore i druga elektronska pomagala. Il Messaggero izvještava da ova tvornica sama obnovi godišnje u prosjeku oko 120 tona zlata, 200 tona srebra, 4 tone paladija, jednu tonu platine, 100 kilograma rodija i male količine iridija i rutenija.


Izvor: www.net.hr

Komentari


 

Usluge

Otkup i odvoz
Građevinske djelatnosti
Najam kontejnera

Vijesti iz ekologije

© 2010 - 2015 Sirovina d.o.o. Izrada web portala » Considero.hr