Prijava

Vijesti

 Bijeg u eko-grad

11. kolovoza 2008.
Početna stranica

Budućnost svijeta je neizvjesna. Porast razine mora dovodi stanovnike obalnih predjela u opasnost, a upravo na moru možda izbjeglice budućnosti pronađu utočište. U plutajućem gradu-lopoču.
Koncept samodostatnog grada-lopoča Vincenta Callebauta samo je jedan od odgovora na pitanja ekološke krize bliske budućnosti.


Prema nekim pokazateljima porast temperature za samo 1 Celzijev supanj dovest će do porasta razine mora od jednog metra, što će rezultirati nestankom tla na nekim predjelima zemlje, preciznije 0,05% u Urugvaju, 1% u Egiptu, 6% u Nizozemskoj, 17,5% u Bangladešu i do 80% na atolu Majuro u Oceaniji. Drugim riječima, doći će u pitanje egzistencija više od 50 milijuna ljudi, a to će se nastaviti s drugim valom porasta koji će udariti na već dovoljno nesretne zemlje u razvoju i dodatnih 250 milijuna stanovnika. Zemlje poput Vijetnama, Egipta, Bangladeša ili Bahama bit će poplavljene, a plodna tla zasoljenja i devastirana.
Inspiriran bio-mimikrijom amazonskog lopoča, Callebaut je osmislio Lilypad kao gigantski ekopolis koji pluta svjetskim morima i pruža utočište beskućnicima potopljenih obalnih domova.Lilypad, kaže Callebaut, odgovara na četiri izazova koje je OECD postavio u ožujku ove godine: klima, bioraznolikost, voda i zdravlje. Grad proizvodi više energije nego li je troši zahvaljujući spretnom spoju energetske učinkovitosti: uz vjetrovu, koristi solarnu, termalnu, osmoznu i fotovoltažnu energiju, u pogonu je plimna elektrana, fito-pročiščivači i biomasa. Lilypad tako proizvodi kisik i reciklira CO2.

Više na: www.vincent.callebaut.org/cv.php

Komentari


 

Usluge

Otkup i odvoz
Građevinske djelatnosti
Najam kontejnera

Vijesti iz ekologije

© 2010 - 2015 Sirovina d.o.o. Izrada web portala » Considero.hr