Prijava

Vijesti

 PET ambalaža opet in na ulicama?

22. rujna 2008.
Početna stranica

Nekoliko milijuna plastičnih boca, staklenki i limenki, te druge ambalaže umjesto u reciklaži moglo bi završiti na cestama, plažama i drugim javnim površinama. Ili pak u najboljem slučaju na deponijima. 

Zašto? Zato što ovlašteni otkupljivači i trgovine ne otkupljuju PET i drugu ambalažu ako je kupljena u prodavaonicama izvan Hrvatske. 

Nije to baš sjajna vijest usred turističke sezone kada bi umjesto ljepota naše prirode stranci u zelenilu mogli vidjeti, ali i ostaviti, hrpe otpada. 

Naime, i oni su se iznenadili kada nisu mogli vratiti svoju ambalažu, kupljenu primjerice u Austriji ili Češkoj. 

"Što se tiče nas otkupljivača, situacija je posve čista. Proizvođači, recimo sokova ili vode, državi po proizvedenoj boci plaćaju 50 lipa, te još 15 lipa za poticaje. Fonda za zaštitu okoliša iz tog novca otkupljivačima ambalaže namiruje uložene novce. Za stranu ambalažu koja je unesena u Hrvatsku država nije dobila ni lipe, te nema razloga da je otkupljuje. Mi zbog toga imamo velikih problema, ali sami ništa ne možemo učiniti", izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Hrvoje Rogić iz Konzuma, koji također ne otkupljuje spornu ambalažu. 

Stoga bi se moglo dogoditi da državna vlast ne pobere aplauz kao prije tri godine kada je Lijepa naša očišćena od takvog i sličnog otpada. 

Pozdravljali su te poteze ne samo ekološki osviješteni građani, nego i oni slabijeg materijalnog statusa, koji su skupljajući ambalažu dobili mogućnost nešto i zaraditi.

Komentari


 

Usluge

Otkup i odvoz
Građevinske djelatnosti
Najam kontejnera

Vijesti iz ekologije

© 2010 - 2015 Sirovina d.o.o. Izrada web portala » Considero.hr