Prijava

Vijesti

 Naraštaj koji je promijenio Zemlju

12. listopada 2008.
Početna stranica

Analizirajući uzorke leda i sedimentnih slojeva uzetih bušenjem, znanstvenici su prikupili podatke o klimi i zaključili da se u proteklih 5000 godina najviše promjena dogodilo jučer.

Od rađanja ljudske civilizacije prije pet tisuća godina najveće klimatske promjene dogodile su se u zadnjih nekoliko desetaka godina, zaključak je istraživanja američkih znanstvenika na Arktiku i u sjevernom Atlantiku koje je objavljeno u četvrtak.

"Zatopljenje kojemu smo svjedoci dosad nije viđeno u ljudskoj povijesti", ističe Charles Greene, oceanolog sa sveučilišta Cornell u državi New York, na istoku SAD-a i glavni autor studije objavljene u časopisu Ecology za studeni.

 

Nastave li se promjene na Arktiku i na sjevernom Atlantiku, moglo bi doći do promjene toka oceanskih struja na razini planeta, s mogućim težim posljedicama za svjetsku klimu i za biosferu, prema tim znanstvenicima. U zadnjih pedeset godina otapanje leda i ledenjaka na Arktiku povremeno je ubrzavalo pritjecanje hladne vode s niskim udjelom soli iz Sjevernoga ledenog mora u sjeverni Atlantik. Ta je pojava poremetila ekosustav sve do Južne i Sjeverne Karoline, uzrokujući veća zemljopisna premještanja mnogih biljnih i životinjskih vrsta, kako pokazuje istraživanje.

Istraživači su prikupili podatke o klimi analizirajući uzorke leda i sedimentnih slojeva uzete bušenjem, koji pokazuju što se događalo u zadnjih 65 milijuna godina. Zemlja se u tom razdoblju nekoliko puta zagrijavala i hladila, a posljedice je ublažavalo širenje odnosno smanjivanje arktičkog leda.
"Kada se Arktik hladi, a ledenjačke gomile i led se šire, pojačava se odbijanje Sunčevih zraka od leda", tumači Greene. "A kada se više Sunčevih zraka odbija nego što ih upija voda, dolazi do općeg zahladnjenja", dodaje.

Komentari


 

Usluge

Otkup i odvoz
Građevinske djelatnosti
Najam kontejnera

Vijesti iz ekologije

© 2010 - 2015 Sirovina d.o.o. Izrada web portala » Considero.hr