Prijava

Vijesti

 Dan protiv plastičnih vrećica

18. prosinca 2008.
Početna stranica

Prijatelji životinja idućih dana raznim akcijama upozorit će građane na opasnost od plastičnih vrećica za životinje i okoliš, te na nužnost zabrane njihove upotrebe.

 

 

 

Nastavlja se kampanja Prijatelja životinja, uz potporu udruga Centar za kompost, Eko Kvarner, Eko inicijativa, PCAP International, Plavi svijet, Potrošač, Zelena akcija, Zelena Istra,  Zeleni Osijek i drugih za zabranu plastičnih vrećica u Hrvatskoj. 


Upravo u vrijeme blagdanskih kupovina Prijatelji životinja žele apelirati na građane da koriste višekratne torbe, mrežaste i platnene vrećice, košare i slično, a da u trgovinama odbijaju uzeti besplatne jednokratne plastične vrećice. Stoga će se idućih dana u više hrvatskih gradova akcijama i informativnim štandovima obilježiti 19. prosinca – Dan protiv plastičnih vrećica, s ciljem skretanja pozornosti na opasnost od plastičnih vrećica za životinje i okoliš te na nužnost zabrane njihove. distribucije. Ujedno će svi građani moći potpisati i peticiju za zabranu plastičnih vrećica u Hrvatskoj. 
Na glavnom zagrebačkom trgu 19. prosinca u 12 sati 'čudovišta od plastičnih vrećica' dijelit će građanima informativne letke i pozivati na potpisivanje peticije. 

Štandovi na kojima će se moći potpisati peticija u Zagrebu bit će postavljeni 19., 20., 22., 23. i 24. prosinca u Varšavskoj ulici kod Trga Petra Preradovića, a peticija će se moći popisati i u drugim hrvatskim gradovima. 'Bag monsteri' prošetat će u isto vrijeme i u subotu 20. prosinca kroz zagrebačku špicu. Na sam Dan protiv plastičnih vrećica u Marmontovoj ulici u Splitu će se simbolično ukrasiti jedno stablo plastičnim vrećicama s početkom u 11 sati. 
Kampanji protiv plastičnih vrećica pridružio se i Lush, u čijim se trgovinama također može potpisati peticija za zabranu plastičnih vrećica i dobiti informativni letak

Inače svake se godine u svijetu potroši preko 500 milijardi plastičnih vrećica, od kojih velika većina na kraju završi u prirodi. Stotine tisuća životinja umire svake godine jer pojedu odbačene plastične vrećice zamijenivši ih za hranu, ili se zapetljaju u njih. Plastične se vrećice u okolišu raspadaju na manje dijelove i u konačnici u plastičnu prašinu nepoželjnu u prirodi. Količina recikliranih plastičnih vrećica ekstremno je mala. Samo oko 1 posto vrećica završi na recikliranju. Recikliranje plastičnih vrećica je neekonomično i teško provedivo. Čak i ako se recikliranje plastičnih vrećica znatno poveća, to ne rješava problem njihove nemilosrdne proizvodnje zbog koje se troše ogromni resursi i otrovne kemikalije. 

 

 
Do sada je peticiju potpisalo više od 17.000 građana iz čitave Hrvatske i time dalo svoj glas protiv plastičnih vrećica. 

Zabranu distribucije plastičnih vrećica već je donijela kineska vlada. San Francisco i Los Angeles također su donijeli takvu odluku, a slične su odluke donesene i u drugim dijelovima svijeta kao što su Južna Afrika, Irska i Izrael. 

Komentari


 

Usluge

Otkup i odvoz
Građevinske djelatnosti
Najam kontejnera

Vijesti iz ekologije

© 2010 - 2015 Sirovina d.o.o. Izrada web portala » Considero.hr