Prijava

Vijesti

 Masdar – najčišći grad na svijetu

14. veljače 2008.
Početna stranica

Naftom bogat emirat Abu Dabi počeo je s izgradnjom ekološki najčišćeg grada na svijetu u kojem će oko 50 tisuća stanovnika koristiti isključivo obnovljivu energiju.

 

Masdar (na arapskome "izvor"), čija je izgradnja započela u nedjelju, koristit će se isključivo obnovljivim izvorima energije, primjerice sunčevom koje ima na pretek u pustinjskom emiratu, a protezat će se na 6,5 kilometara četvornih.

Projekt će stajati 22 milijarde dolara i trebao bi biti završen 2015. godine.
Grad će imati oko 50.000 stanovnika koji će se voziti tramvajima i nizom drugih automatskih prijevoznih sredstava.
U snažnoj suprotnosti s raskošnim tornjevima Abu Dabija, najvećeg i najnaseljenijeg emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Masdar City će imati niske zgrade sa solarnim pločama na krovovima. Iako UAE obiluje suncem, u toj zemlji zasad samo uređaji za naplatu parkiranja rade na sunčevu energiju.

Masdar će biti smješten nedaleko od mora, a bedemi će ga štititi od vrućeg pustinjskog zraka i buke obližnje zračne luke Abu Dabija. Abu Dabi ima goleme zalihe nafte i plina i procjenjuje se da su Emirati četvrti ili peti u svijetu po zalihama. No dokazane zalihe bit će dovoljne za još oko 150 godina. Za razliku od drugih naftnih monarhija Perzijskog zaljeva, Emirati nastoje što više razgranati svoje gospodarstvo kako bi u budućnosti sve manje ovisili o nafti.

Masdar City samo je dio ambicioznog projekta koji je vlada Abu Dabija pokrenula 2006. godine.

Hina.hr

Komentari


 

Usluge

Otkup i odvoz
Građevinske djelatnosti
Najam kontejnera

Vijesti iz ekologije

© 2010 - 2015 Sirovina d.o.o. Izrada web portala » Considero.hr