Prijava

Vijesti

 Planet ugasio svijetla

7. travnja 2008.
Početna stranica

Svjetski događaj pod nazivom Earth Hour, maraton gašenja svjetla, odvijao se ovoga vikenda u više od 380 gradova koji su između 20 i 21 sat po lokalnom vremenu ugasili svjetla svojih najvažnijih građevina.

 

Tom simboličnom gestom, koju je pokrenula organizacija WWF, gradovi su se udružili kako bi se spasila klima, odnosno smanjilo štetno zračenje. Maraton gašenja svjetla po svijetu započeo je u četvrtak navečer u Tel Avivu, a nastavio se 29. ožujka na Novom Zelendu, Fidžiju te arhipelagu Tuvalu, kojem prijeti opasnost od podizanja razine mora zbog globalnog zatopljenja

 

Riječ je o inicijativi koja je pokrenuta prošle godine u Australiji. Ove godine pak u Sydneyu su na sat vremena u mraku ostali Opera i Harbour Bridge. Zatim se scenarij ponovio u Seulu, Perthu, Manili i Kuala Lumpuru. I nastavio u Bangkoku, Džakarti, Bangaloreu i Mumbaiju, zatim Dubaiju i Kuvajtu. U 19 sati prema srednjoeuropskom vremenu zamračile su se neke znamenitosti u Damasku. U Europi od gradova prvi su bili Sofija i Espoo u Finskoj, a slijedili su Budimpešta, Ženeva, Varšava, Puerto Rico (Španjolska), Rim i Venecija.

 

 

U Velikoj Britaniji sudjelovalo je desetak gradova. Tamo su ugašena svjetla Brighton Piera (Sussex) i službene rezidencije princa Charlesa u Gloucestershireu, Highgrove House, ali i u značajnim građevinama Londona, Birminghama, Brightona te Dublina u Irskoj. Zemljin sat zatim je prešao Atlantski ocean da bi u 24.00 zahvatio Curitibau (Brazil), Montevideo (Urugvaj) i Buenos Aires (Argentina). Uslijedili su u nedjelju ujutro Santa Cruz i Karakas (Venezuela). U SAD-u i Kanadi poprilično su ozbiljno shvatili inicijativu. U Chicagu su se ugasila svjetla stadiona Soldier Field, sjedišta Chicago Bearsa i Sears Towera, koji spada među najviše građevine na svijetu.

 

 

Mrak u Sydneyu

 
U mraku su na sat vremena ostali također Golden Gate i glasoviti zatvor Alcatraz u San Franciscu, te neki objekti u Miamiju (u 2.00), Minneapolisu, Mexico Cityju, Denveru i Phoenixu sve do Slapova Niagare. Najaktivnija je bila Kanada, gdje je sudjelovalo više od stotinu gradova, među kojima su Vancouver, Toronto, Montreal i Ottawa.

Komentari


 

Usluge

Otkup i odvoz
Građevinske djelatnosti
Najam kontejnera

Vijesti iz ekologije

© 2010 - 2015 Sirovina d.o.o. Izrada web portala » Considero.hr